Składniki
4 Porcje
600 g
Łosoś
3/4 szklanki
Ryż
2 czubate łyżki
Pesto bazyliowe
1 cm
kawałek imbiru
3 łyżki
Sezam biały
1/4 szklanki
Sos teriyaki
2 garście
Sałata frisee
1/4 główki
Sałata radicchio
2 łyżki
Masło orzechowe kremowe
1/2 szklanki
Mleko kokosowe
Sól, pieprz, cukier do smaku
Sos sojowy do smaku
Sok z limonki do smaku
Sposób przygotowania:
- Łososia oczyść, pokrój w równe prostokąty wielkości 4 x 2 cm.
- Rybę posyp marynatą przygotowaną z 4 łyżek soli, 2 łyżek cukru, łyżeczki pieprzu młotkowanego, łyżeczki tartego imbiru i odstaw na 30 minut. Po tym czasie rybę opłucz i wysusz, a kawałki mięsa nabij na patyczki, aby uformować szaszłyki.
- Ryż wypłucz w dużej ilości wody. Następnie wsyp do gotującej się, osolonej wody i gotuj przez około 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, a gdy będzie miękki, odcedź.
- Ugotowany ryż dokładnie wymieszaj z odpowiednią ilością gotowego pesto bazyliowego.
- Sałaty oczyść i porwij w mniejsze kawałki.
- Przygotuj sos, łącząc w jednym garnku gorące mleko kokosowe i masło orzechowe, całość dopraw do smaku sosem sojowym i wyciśniętym sokiem z limonki.
- Na mocno rozgrzanej patelni obsmaż szaszłyki z każdej strony na mocno rumiany kolor, a na koniec polej sosem teriyaki, aby utworzyła się glazura.
- Na talerz nałóż porcję ryżu z pesto bazyliowym, dołóż łososia w teriyaki, a całość wykończ sosem orzechowym i małą sałatką.