Strona Główna Przepisy Bruschetta z Krewetkami i Konfitowanym Czosnkiem

Bruschetta z krewetkami i konfitowanym czosnkiem

Ilość kroków

5

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
12 kromek
Ciabatta
12 sztuk
Krewetki królewskie
6 ząbków
Czosnek
2 łyżki
Masło
2 gałązki
Tymianek
4 liście
Sałata karbowana
6 sztuk
Jajko przepiórcze
1 sztuka
Szalotka
2 sztuki
Pomidor
2 łyżki
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory i szalotkę pokrój w kostkę, dodaj ocet balsamiczny, a następnie całość duś na patelni, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku.
  2. Jaja przepiórcze zalej zimną wodą i gotuj przez 60 sekund od momentu zagotowania się wody. Obierz i przekrój na pół.
  3. Krewetki oczyść i obierz z pancerza. Smaż na patelni z odrobiną masła z obu stron, pod koniec dodaj posiekany w plasterki czosnek oraz tymianek. 
  4. Na tej samej patelni podsmaż kromki ciabatty.
  5. Na pieczywie rozsmaruj pomidory, ułóż sałatę, krewetki, plasterki czosnku oraz przepiórcze jajko.