Strona Główna Zrównoważony Rozwój

Zrównoważony rozwój

zrównoważony rozwój

Od wielu lat zrównoważony rozwój jest kluczowym elementem tożsamości korporacyjnej spółek szwajcarskiej grupy COOP, w tym Transgourmet Polska.

Pragniemy aktywnie przyczyniać się do ochrony środowiska oraz budowania zrównoważonego i sprawiedliwego społeczeństwa. Pod hasłem "Czyny znaczą więcej niż słowa" wyznaczyliśmy sobie ambitne cele: oszczędzanie energii, redukcja emisji CO2, odpowiedzialne podejście do problemu wylesiania i deficytu wody, ekonomia obiegu zamkniętego, transparentne łańcuchy dostaw, monitorowanie ilości surowców krytycznych (szczególnie w marce własnej), certyfikowany asortyment bio i eko, bioróżnorodność, dobrostan zwierząt, zrównoważone rybołówstwo, przeciwdziałanie marnowaniu żywności, inicjatywy podejmowane z i na rzecz naszych interesariuszy, dbanie o rozwój pracowników oraz przestrzeganie zasad ładu korporacyjnego.

 

Poznaj nasze działania! Nasza przyszłość - wspólna odpowiedzialność! 

Zrównoważony asortyment

Zrównoważony asortyment

Topseller

Zrównoważony asortyment

  • Rozbudowujemy nasz asortyment produktów bio, eko, certyfikowanych, a także wegetariańskich i wegańskich.

  • Wspólnie z dostawcami monitorujemy łańcuch dostaw oraz źródła pochodzenia naszych produktów.

  • Rozwijamy markę własną Topseller.

Ochrona klimatu i środowiska

Ochrona klimatu i środowiska

zrównoważony rozwój

Ochrona klimatu i środowiska

  • Dzięki zastosowaniu szeregu innowacyjnych rozwiązań i działań w naszych obiektach, zmniejszamy zużycie energii elektrycznej, cieplnej oraz paliw, co przyczynia się do redukcji emisji CO2.

  • Współpracując z naszymi partnerami, przeciwdziałamy marnowaniu żywności.

  • Zmniejszamy ilość plastiku w oferowanym przez nas asortymencie, w tym w produktach marki własnej.

Pracownicy i społeczeństwo

Pracownicy i społeczeństwo

Pracownicy

Pracownicy i społeczeństwo

  • Wspieramy liczne inicjatywy charytatywne na rzecz lokalnych społeczności.

  • Wszyscy pracownicy mają dostęp do szerokiej oferty szkoleń, zarówno online, jak i stacjonarnych.

  • Każdemu pracownikowi zapewniamy dostęp do opieki zdrowotnej.

Czyn nr 1

 

Czyn #1: Wigilia Caritas

Od ponad 10 lat jesteśmy strategicznym partnerem ogólnopolskiej Wigilii Caritas, wspierającej osoby wykluczone i potrzebujące.

Czyn nr 2

 

Czyn #2: Panele fotowoltaiczne

Dotychczas zainstalowaliśmy panele na siedmiu obiektach, generując rocznie 1750 MWh energii elektrycznej.

Czyn nr 3

 

Czyn #3: Współpraca ze szkołami

Aktywnie współpracujemy z licznymi szkołami branżowymi i gastronomicznymi na terenie całego kraju.

Czyn nr 4

 

Czyn #4: Torby zakupowe 

Oferujemy Klientom szeroki wybór toreb wyprodukowanych z materiałów pochodzących z recyklingu, które nadają się do ponownego przetworzenia.

Czyn nr 5

 

Czyn #5: Chłodnictwo i odzysk ciepła

Dzięki innowacyjnym technologiom oszczędzamy energię potrzebną do chłodzenia, a odzyskanie ciepło wykorzystujemy do ogrzewania hal i wody.

Czyn nr 6

 

Czyn #6: Fundacja Africa Help

Wspieramy finansowo projekt Fundacji Africa Help, przewidujący budowę studni i punktów pomocy medycznej w tanzańskich wioskach.

Czyn nr 7

 

Czyn #7: Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych 

W partnerstwie z przedstawicielami związków zawodowych opracowaliśmy zasady dofinansowania różnorodnych projektów, z których mogą korzystać nasi pracownicy.

Oświetlenie LED

 

Czyn #8: Oświetlenie LED

Wszystkie nasze hale, magazyny i biura zostały wyposażone w energooszczędne oświetlenie LED.

Czyn nr 9

 

Czyn #9: Łąka kwietna

Przy hali w Poznaniu założyliśmy łąkę kwietną, która nie tylko cieszy oko, ale także korzystnie wpływa na retencję wody, bioróżnorodność oraz mikroklimat w najbliższej okolicy.

Czyn nr 10

 

Czyn #10: Raportowanie niefinansowe

Jako spółka grupy COOP, w 2023 roku po raz pierwszy przystąpiliśmy do zbierania danych do raportu niefinansowego zgodnie ze standardami GRI.

Czyn nr 11

 

Czyn #11: Ecologic

Ecologic to nowoczesny system telematyczny wspierający bezpieczną i oszczędną jazdę, dzięki któremu oszczędzamy 1,5 litra paliwa na każde przejechane 100 km.

Czyn nr 12

 

Czyn #12: Spiżarnia Caritas

Dzięki współpracy ze spiżarnią Caritas wspieramy osoby wykluczone i potrzebujące oraz przeciwdziałamy marnowaniu pełnowartościowej żywności.

Czyn nr 13

 

Czyn #13: System zgłaszania naruszeń

Dzięki anonimowemu systemowi whistleblowing oraz procedurom ochrony sygnalistów skutecznie wykrywamy i zapobiegamy nieprawidłowościom w naszej organizacji.

Czyn nr 14

 

Czyn #14: Nowe opakowania na ryby

Nowe opakowania do ryb świeżych pochodzą z recyklingu i są biodegradowalne.

Czyn nr 15

 

Czyn #15: Poznań Maraton 2023

Wspieramy imprezy sportowe, promując zdrowy styl życia i aktywność fizyczną.

Czyn nr 16

 

Czyn #16: Instytut Kulinarny

Poprzez działania Instytutu Kulinarnego promujemy produkty wegańskie, wegetariańskie, bez konserwantów, naturalne, bio, bezglutenowe oraz gotowanie w duchu zero waste i FIT.

Poniżej dostępny jest raport zrównoważonego rozwoju grupy Coop, której jesteśmy częścią:

Raport grupy Coop

Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy do kontaktu.

Kontakt