Strona Główna Przepisy Ceviche z Halibuta z Pomidorami Malinowymi i Świeżymi Ziołami

Ceviche z halibuta z pomidorami malinowymi i świeżymi ziołami

Ilość kroków

6

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
1 filet
Halibut
2 sztuki
Cytryna
3 sztuki
Limonka
1/2 doniczki
Bazylia świeża
3 sztuki
Pomidory malinowe
2 sztuki
Szalotka
2 sztuki
Papryka chili
1/2 pęczka
Szczypiorek
4 łyżki
Oliwa z oliwek
4 łyżki
Miód
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wyfiletuj halibuta i pokrój na kostkę o boku 1 cm.
  2. Z soku z cytryny, limonki i miodu przygotuj zalewę. Dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę i drobno posiekane chili oraz bazylię.
  3. Zalej rybę i odstaw na 15-20 minut.
  4. W międzyczasie sparz pomidory, zdejmij skórę i pokrój je na grubą kostkę o boku 2 cm. Pomidory dopraw oliwą z oliwek, drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieperzem.
  5. Rybę odcedź z zalewy i wymieszaj z pomidorami.
  6. Ułóż na talerzu i udekoruj pozostałą bazylią.