Składniki
4 Porcje
1 sztuka
Dynia piżmowa
1 garść
Orzechy laskowe
ok. 800 g
Comber z sarny
5 łyżek
Masło
1 szklanka
Demi glace
1/2 szklanki
Czerwone wino
12 sztuk
Pieczarki
1/3 tabliczki
Gorzka czekolada
1 pęczek
Włoszczyzna
2 szklanki
Tłuszcz kaczy
1 doniczka
Tymianek świeży
2 łyżki
Miód
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz ze skóry, pokrój w ćwiartki, włoszczyznę pokrój w duże kawałki, zalej kaczym tłuszczem, dodaj tymianek, przyprawy i piecz w 140°C przez 50 minut.
- Czerwone wino z miodem zredukuj o 2/3 objętości. Dodaj demi glace i gotuj do uzyskania sosu. Dopraw czekoladą, masłem i przyprawami do smaku.
- Comber z sarny pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż z każdej strony i dopiekaj w piekarniku w 150°C przez około 7-10 minut. Mięso w środku powinno mieć 55°C.
- Na talerzu ułożyć miks konfitowanych warzyw, comber pokrój w plastry i ułóż obok. Całość polej sosem.
- Danie wykańczamy kilkoma prażonymi orzechami laskowymi oraz bardzo cienko pokrojoną w plasterki pieczarką.