Składniki
4 Porcje
2 sztuki
Dorada
2 sztuki
Papryka czerwona
1 kostka
Feta
4 łyżki
Oliwki kalamata
4 łyżki
Oliwa z oliwek
1 doniczka
Mięta
1 ząbek
Czosnek
1 sztuka
Cytryna
4 garści
Miks sałat
1 łyżeczka
Cukier
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Paprykę skrop oliwą, posyp cukrem i szczyptą soli. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 20 minut.
- Następnie paprykę wyjmij i włóż do szczelnego pojemnika, aby zaparowała.
- Obniż temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Doradę skrop oliwę i dopraw z każdej strony. Piecz około 12 minut. Następnie wyjmij z piekarnika. Filet powinien ładnie odchodzić od kręgosłupa.
- Upieczoną paprykę należy obrać ze skóry i pokroić w większe kawałki. Do soku, który powstał w pojemniku, dodaj oliwę, posiekany czosnek, sok z cytryny i poprawne listki mięty.
- Miks sałat zmieszaj z papryką, oliwkami i dressingiem. Całość polej powstałym sosem i ułóż na talerzu.
- Następnie pokrusz kawałki i sera feta, a obok ułóż upieczoną rybę.