Strona Główna Przepisy Dorsz Czarny z Dynią i Kremowe Brandade z Orzechami Makadamia

Dorsz czarny z dynią i kremowe brandade z orzechami makadamia

Ilość kroków

8

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
1/2 sztuki
Dynia hokkaido
1 mała garść
Orzech makadamia
2 sztuki
Filet z dorsza czarnego
4 sztuki
Ziemniaki
4 łyżki
Śmietana kwaśna
1/3 szklanki
Śmietana 30%
1 litr
Mleko
1 pęczek
Koperek
1 sztuka
Cytryna
4 sztuki
Liść laurowy
Kawior z taszy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe i łodygi kopru. Przypraw do smaku i dodaj rybę.
  2. Całość zagotuj i odstaw pod przykryciem na 10 minut, aż ryba będzie się rozpadać. Wyciągnij rybę i odstaw na później.
  3. Do tego samego mleka dodaj pokrojoną w kostkę dynię oraz ziemniaki i gotuj do miękkości.
  4. Ugotowane warzywa przetrzyj przez sito na purée, dodaj rybę, kwaśną śmietanę, śmietanę kremówkę oraz przyprawy.
  5. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do dużej miski.
  6. Na wierzchu ułóż prażone orzechy makadamia, posiekany koperek, kawior oraz świeże pestki dyni.