Składniki
4 Porcje
1 duża sztuka
Polędwica z dorsza
1 sztuka
Limonka
1 sztuka
Trawa cytrynowa
1/2 sztuki
Brokuł
1 garść
Bób
2 garści
Fasolka szparagowa zielona
8 sztuk
Ziemniaki potatki
1 sztuka
Cytryna
1 garść
Mięta
2 łyżki
Miód
8 łyżek
Olej
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Dorsza pokrój w kawałki. Dopraw sola i pieprzem. W naczyniu do parowania dodaj do wody posiekaną trawę cytrynową oraz pokrojoną w cząstki limonkę. Rybę paruj pod przykryciem około 15 minut.
- Fasolkę i brokuł oczyść i pokrój w małe kawałki. Gotuj w osolonym wrzątku przez 3 minut.
- W tej samej wodzie obgotuj bób do momentu, kiedy będzie można go oczyścić ze skórki. Wszystkie zielone warzywa połącz.
- Ziemniaki pokrój w ćwiartki i gotuj do miękkości, połącz z pozostałymi warzywami.
- Przygotuj dressing: miętę drobno posiekaj, połącz z wyciśniętym sokiem z cytryny, miodem i olejem. Wszystko razem zamknij w słoiku i energicznie potrząsaj, aż całość się połączy.
- Warzywa podgrzej na odrobinie oleju, dopraw do smaku łyżką dressingu oraz przyprawami.
- Przełóż dorsza na talerz, ułóż "ragout" z warzyw, a całość polej dressingiem cytrynowo - miętowym.