Strona Główna Przepisy Eskalopki Ze Schabu W Korzennym Sosie z Kopytkami i Kapuścianym Ragout

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Ilość kroków

8

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
600 g
Schab wieprzowy
2/3 łyżki
Mąka
1 szklanka
Demi glace lub sos pieczeniowy
1/4 łyżeczki
Gałką muszkatołową
1/2 łyżeczki
Imbir w proszku
1 garść
Morele
2 sztuki
Szalotka
1/4 główki
Kapusta włoska
2 garście
Jarmuż
4 łyżki
Ziarna słonecznika
4 garści
Kopytek
4 łyżki
Olej
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój w cienkie, około 1 cm plastry. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a następnie lekko oprósz mąką.
  2. Schab obsmaż na oleju z obydwu stron na lekko rumiany kolor. Gotowe eskalopki odłóż na talerz.
  3. Sos pieczeniowy lub demi glace dopraw gałką, imbirem, solą oraz pieprzem. Zagotuj sos, aby smaki się połączyły.
  4. Do gotowego sosu dołóż eskalopki.
  5. Na oleju przesmaż szalotkę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj grubo krojoną włoską kapustę oraz morele pokrojone w paski.
  6. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wlej kilka łyżek wody (5-6), aby wytworzyła się para – dzięki temu kapusta zmięknie.
  7. Gdy woda odparuje, a kapusta zmięknie, dodaj porwany jarmuż oraz prażone ziarna słonecznika. Całość wymieszaj do połączenia smaków i dopraw w razie potrzeby.
  8. Kopytka obsmaż na patelni na rumiany kolor. Na talerzu ułóż kopytka z kapustą, obok eskalopki, a całość skrop sosem.