Składniki
4 Porcje
2 sztuki
Filet z halibuta
4 łyżki
Pestki słonecznika
1 szklanka
Ryż risotto
3 szklanki
Wywar warzywny
1/3 szklanki
Białe wino
1 pęczek
Cebula dymka
2 łyżki
Masło
1/3 szklanki
Ser grana padano
4 łyżki
Suszone pomidory
1/3 szklanki
Olej
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Halibuta poporcjuj, dopraw i ułóż na blasze z pergaminem. Posyp pestkami słonecznika.
- Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oleju.
- Dodaj ryż, pokrojone pomidory i podlej białym winem.
- Odparuj całkowicie, a następnie dolej bulion, aż przykryje ryż. Dolewaj bulion po każdym odparowaniu, aż ryż będzie prawie ugotowany.
- Na koniec oddaj zimne masło i starty ser grana padano oraz dopraw do smaku.
- Halibuta piecz w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.