Strona Główna Przepisy Filet z Pstrąga z Nowalijkami i Szczypiorkowo-maślanym Sosem

Filet z pstrąga z nowalijkami i szczypiorkowo-maślanym sosem

Ilość kroków

7

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
4 sztuki
Filet z pstrąga
4 sztuki
Kalarepa
3 łyżki
Masło
1/2 pęczka
Szczypiorek
1/3 szklanki
Białe wino
4 arkusze
Papier ryżowy
1 opakowanie
Grzybki enoki
1 główka
Sałata karbowana
2 łyżki
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny do smaku
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Filety z pstrąga oczyść z ości przy pomocy pęsety oraz skalibruj nożem tak, aby były równe. Dopraw solą oraz pieprzem. Piecz w piekarniku w 220 stopniach z górną grzałką przez 3 do 5 minut.
  2. Kalarepę obierz i 3 sztuki pokrój w kostkę. Przełóż do rondelka z dużą łyżką masła i 2 łyżkami wody. Duś pod przykryciem do miękkości. Całość zmiksuj na gładkie puree i dopraw do smaku.
  3. Pozostałą kalarepę pokrój w cienkie plasterki.
  4. Sałatę umyj, grzyby poodcinaj od korzeni.
  5. Arkusz papieru namocz w wodzie, następnie ułóż kalarepę, sałatę i grzyby. Całość dopraw do smaku i skrop oliwą oraz cytryną. Ciasno zwiń tak, aby utworzyć otwartą sajgonkę.
  6. Białe wino zagotuj i odparuj do objętości 2 łyżek. Zdejmij z ognia i dodaj masło. Cały czas mieszaj, aż do połączenia się składników.
  7. Dopraw do smaku posiekanym szczypiorkiem