Strona Główna Przepisy Grillowana Polędwica z Tuńczyka Na Ratatouille z Bordiurką

Grillowana polędwica z tuńczyka na ratatouille z bordiurką

Ilość kroków

11

Poziom trudności

Trudne

Składniki

4 Porcje
Przygotowanie ryby:
4 steki
Polędwica z tuńczyka, grubość 1,5 cm
1 łyżka
Olej
1/2 łyżeczki
Cukier brązowy
1/2 łyżeczki
Pieprz młotkowany
Sól do smaku
Przygotowanie ratatouille:
1 mała sztuka
Cukinia
1/2 sztuki
Bakłażan
1 sztuka
Papryka czerwona
1 sztuka
Papryka zielona
1 sztuka
Papryka żółta
1 sztuka
Pomidory obrane pokrojone w kostkę
1 sztuka
Cebula
2 ząbki
Czosnek
4 łyżki
Oliwa z oliwek
1 sztuka
Tymianek świeży
1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone
1 sztuka
Bazylia świeża
Cukier brązowy do smaku
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie bordiurki:
300 g
Ziemniaki
6 sztuk
Żółtka z jajek
Sól, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę z tuńczyka opłucz, osusz i poporcjuj.
  2. Przygotuj marynatę, łącząc sól, pieprz młotkowany, olej, brązowy cukier i zamarynuj w niej rybę.
  3. Tuńczyka grilluj z każdej strony po dwie minuty, aby w środku pozostał czerwony i soczysty.
  4. Wszystkie warzywa umyj i oczyść. Cukinię, bakłażan, cebulę i papryki pokrój w równą kostkę wielkości 1 cm, a czosnek w cienkie plasterki.
  5. Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij paprykę, cebulę i czosnek. Smaż około 3 minuty, a następnie dodaj pokrojone bakłażany i cukinie.
  6. Do całości dodaj pomidory i duś pod przykryciem około 5-7 minut, aby warzywa pozostały lekko chrupiące.
  7. Całość dopraw do smaku ziołami, solą, pieprzem i odrobioną brązowego cukru.
  8. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  9. Po ugotowaniu przetrzyj przez prasę do ziemniaków, a kiedy wystygną, wymieszaj z żółtkami jaj. Dopraw do smaku solą i gałką muszkatołową.
  10. Gotowe ziemniaki przełóż w rękaw cukierniczy i wyciśnij rozetki na papier pergaminowy. Następnie zapiecz w piecu na złoty kolor.
  11. Na talerzu ułóż warzywa, grillowanego tuńczyka i zapiekane ziemniaczane puree.