Składniki
4 Porcje
2 sztuki
Filet z karmazyna
12 sztuk
Szparagi białe
6 sztuk
Ziemniaki potatki
1 mała sztuka
Cebula czerwona
1/3 sztuki
Cukinia
1 gałązka
Tymianek
1/3 kostki
Masła
1/2 szklanki
Białe wino
4 łyżki
mąka
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Szparagi białe obierz i usuń zdrewniałe końcówki. Pokrój w małe kawałki około 3 cm długości.
- Ziemniaki przekrój na ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie.
- Cebulę pokrój w większe piórka, a cukinię w kostkę.
- Na odrobinie masła zeszklij cebulę z cukinią i szparagami. Dodaj białe wino i gałązkę tymianku, całość duś około 5 minut, aż większość wina odparuje.
- Wyciągnij tymianek, dopraw do smaku i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz ziemniaki.
- Filet z karmazyna pokrój w porcje po około 160 g. Dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i przesmaż na patelni - po około 2 minuty na stronę.
- Całe danie skomponuj na talerzu, na spód wyłóż warzywa w maślanym sosie, a całość wykończ kawałkiem smażonej ryby.