Składniki
4 Porcje
2 duże sztuki
Filet z karpia nacinany
3 łyżki
Mąka kukurydziana
5 łyżek
Olej
5 sztuk
Ziemniaki
1/2 szklanki
Mleko
5 łyżek
Masło
1 sztuka
Kalafior romanesco
1 szczypta
Przyprawa do ryb
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
- Pokrój filety na 4 równe kawałki i zamarynuj w przyprawie do ryb. Pozostaw w chłodnym miejscu, aby ryba przeniknęła przyprawami.
- Następnie całość panieruj w mące kukurydzianej i smaż do uzyskania złotego koloru na odrobinie oleju.
- Przygotuj puree: ziemniaki obierz, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.
- Przeciśnij przez praskę lub sitko, dodaj masło i dokładnie wymieszaj, a następnie wlej ciepłe mleko i mieszaj do uzyskania konsystencji puree. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Kalafiora romanesco przełóż na blachę i sparuj w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 10 minut.
- Przed podaniem polej roztopionym masłem i dopraw do smaku.
- Na talerz nałóż porcję puree, dołóż usmażonego na złoty kolor karpia, a całość podaj z kalafiorem romanesco polanym masłem.