Składniki
4 Porcje
2 sztuki
Ser kozi rolada
1 rolka
Ciasto francuskie
2 sztui
Pasternak
2 łyżki
Masło
4 łyżki
Miód
1 łyżeczka
Musztarda
2 łyżki
Soku z cytryny
8 łyżek
Olej
1 łyżeczka
Oliwa truflowa
1 sztuka
Granat
4 łyżki
Cebulka perłowa żółta
4 liście
Sałata karbowana
1 sztuka
Jajko
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 2 równe części. Posmaruj całość jajkiem, a następnie umieść na nim kozi ser.
- Ciasto szczelnie zawiń, pamiętając, aby boki założyć do środka. Piecz 15 minut w 200°C.
- Pasternak obierz i pokrój w ukośne kawałki jednakowych rozmiarów.
- Na patelnię dodaj masło i miód.
- Całość podgrzewaj, aż miód zacznie się karmelizować, dodaj pasternak i przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszaj i podlej połową szklanki wody. Duś do miękkości pod przykryciem.
- Z musztardy, soku z cytryny, oleju i oliwy truflowej przygotuj dressing. Składniki przełóż do małego słoika i energicznie potrząsając, wymieszaj.
- Granat obierz – potrzebne są tylko pestki.
- Cebulkę perłową odsącz z zalewy, liście sałaty porwij na mniejsze kawałki.
- Na talerzu ułóż kawałki pasternaku, pomiędzy nimi pestki granatu, cebulę i sałatę. Całość skrop dressingiem.
- Ostrym nożem przetnij na pół gotową roladkę z kozim serem i ułóż obok sałatki.