Składniki
4 Porcje
2 garście
Topinambur
1 sztuka
Korzeń pietruszki
1 sztuka
Cebula
1 ząbek
Czosnku
3 szklanki
Bulion warzywny
1/3 szklanki
Śmietanka 30%
1 sztuka
Batat
2 garście
Jarmuż
Olej rzepakowy do smażenia
Sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
- Topinambur oraz korzeń pietruszki oczyść i pokrój w drobniejsze kawałki.
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
- Przesmaż wszystkie warzywa na odrobinie oleju, aż lekko zmiękną. Następnie całość zalej wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym i gotuj do miękkości przez ok. 30 minut.
- Całość zmiksuj na gładki krem z dodatkiem słodkiej śmietanki. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i odrobiną cukru.
- Bataty obierz i pokrój na cieniutkie chipsy.
- Następnie całość usmaż w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
- Na oleju rzepakowym usmaż do chrupkości szczyty świeżego jarmużu. Dopraw do smaku solą.
- Na talerz nałóż porcję zupy krem z topinamburu, a całość wykończ chipsami z batatów i chrupiącym jarmużem.