Składniki
4 Porcje
3 garście
Kurki
3 garście
Bób
2 sztuki
Szalotka
2 ząbki
Czosnek
1/2 szklanki
Białe wino
1/2 szklanki
Śmietana 30%
3 łyżki
Olej
1/3 pęczka
Natka pietruszki
500 g
Makaron pappardelle
Parmezan do posypania
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Bób gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty po czym obficie przelej zimną wodą. Obierz bób ze skórki i odstaw na później.
- Kurki oczyść nożem i pędzelkiem z zabrudzeń. Duże sztuki przekrój na ćwierć lub pół.
- Szalotkę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Gotuj według instrukcji podanej na opakowaniu.
- W tym czasie, na mocno rozgrzanej patelni, przesmaż kurki na rumiany kolor, dodaj czosnek oraz szalotkę i kontynuuj smażenie, aż się zeszkli.
- Wlej wino i odparuj o 2/3 objętości. Dodaj śmietankę, bób, sól oraz pieprz do smaku.
- Gotuj 2 minuty na małym ogniu, aż smaki się połączą.
- Na koniec dodaj ugotowany makaron, posiekaną natkę oraz starty parmezan, całość dokładnie wymieszaj.