Strona Główna Przepisy Kurki z Bobem W Maślanym Sosie z Pappardelle

Kurki z bobem w maślanym sosie z pappardelle

Ilość kroków

8

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
3 garście
Kurki
3 garście
Bób
2 sztuki
Szalotka
2 ząbki
Czosnek
1/2 szklanki
Białe wino
1/2 szklanki
Śmietana 30%
3 łyżki
Olej
1/3 pęczka
Natka pietruszki
500 g
Makaron pappardelle
Parmezan do posypania
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Bób gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty po czym obficie przelej zimną wodą. Obierz bób ze skórki i odstaw na później.
  2. Kurki oczyść nożem i pędzelkiem z zabrudzeń. Duże sztuki przekrój na ćwierć lub pół.
  3. Szalotkę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Gotuj według instrukcji podanej na opakowaniu.
  5. W tym czasie, na mocno rozgrzanej patelni, przesmaż kurki na rumiany kolor, dodaj czosnek oraz szalotkę i kontynuuj smażenie, aż się zeszkli.
  6. Wlej wino i odparuj o 2/3 objętości. Dodaj śmietankę, bób, sól oraz pieprz do smaku.
  7. Gotuj 2 minuty na małym ogniu, aż smaki się połączą.
  8. Na koniec dodaj ugotowany makaron, posiekaną natkę oraz starty parmezan, całość dokładnie wymieszaj.