Strona Główna Przepisy Labraks Na Sałatce z Bakłażana i Papryki

Labraks na sałatce z bakłażana i papryki

Ilość kroków

7

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
4 sztuki
Labraks tusza
1 pęczek
Natka pietruszki
2 sztuki
Cytryna
1 sztuka
Bakłażan
3 sztuki
Papryki każdego koloru
2 gwiazdki
Anyżu
1 sztuka
Cebula
4 łyżki
Oliwa z oliwek
2 gałązki
Tymianek
1 sztuka
Liść laurowy
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę skrop oliwą, dopraw solą i cukrem.
  2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut, aż cała papryka mocno się zapiecze. Wyciągnij paprykę i przykryj folią aluminiową, aby papryka zaparowała. Gdy ostygnie ostrożnie ściągnij z papryki skórę oraz usuń pestki.
  3. Bakłażan pokrój w plastry ok. 1 cm i przypraw solą, aby pozbawić go gorzkiego smaku. Odstaw na sitku na ok. 15 minut, skrop odrobiną oliwy i grilluj po 2 minuty na każdą stronę.
  4. Cebulę pokrój w talarki i zeszklij na patelni z odrobiną oliwy, tymianku, liściem laurowym oraz anyżem. Gdy cebula zmięknie, dopraw ją do smaku oraz skrop odrobiną soku z cytryny.
  5. Przekrój rybę, usuń kręgosłup, dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą. Wypełnij wnętrze ryby całą natką pietruszki oraz plastrami cytryny. Piecz w 220 stopniach przez ok. 10 minut.
  6. Na talerzu ułóż rybę, obok na przemian papryki, bakłażana i cebulę.
  7. Sok, który powstał z pieczenia papryki, wymieszaj z pozostałą oliwą, delikatnie dopraw i skrop całe danie.