Składniki
4 Porcje
3 sztuki
Miętus tusza
2 sztuki
Cebula biała
1 garść
Ziemniaki potatki
1 sztuka
Por
2 garści
Jarmuż
1 garść
Rzeżucha
2 szklanki
Bulion rybny
1 sztuka
Liść laurowy
2 gałązki
Tymianek
1 łyżeczka
Mąka ziemniaczana
1 sztuka
Cytryna
3 łyżki
Masło
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Miętusa oczyść z płetw. Tuszę podziel na 2-3 mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i obsmaż krótko z każdej strony na lekki kolor.
- Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w bulionie z dodatkiem tymianku i liścia laurowego.
- Następnie cebulę przekroić na pół, a por w plastry, jarmuż porwać na mniejsze kawałki.
- Dodaj rybę i gotuj w tym samym wywarze do miękkości.
- Wyjmij kawałki ryby, warzywa i przyprawy. Bulionu powinno zostać około 1 szklanki.
- Połowę jarmużu wrzuć z powrotem do garnka, dodaj rzeżuchę, sok z cytryny, dopraw do smaku i zmiksuj na jednolitą konsystencję.
- Sos zagęść masłem i mąką ziemniaczaną.
- Rybę oraz warzywa z powrotem umieść w sosie i całość podgrzej.