Składniki
4 Porcje
2 sztuki
Miruna filet bez skóry
2 łyżki
Mąka pszenna
5 łyżek
Olej
2 sztuki
Ogórek kiszony
1 sztuka
Cebula
1/3 szklanki
Śmietanka 36%
4 porcje
Płatki ziemniaczane
1/3 szklanki
Mleko
2 łyżki
Masło
2 sztuki
Marchew
1 sztuka
Seler
1/2 sztuki
Cukinia
Cukier biały, sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
- Filety z ryby opłucz i osusz w ręczniku papierowym. Pokrój na porcje i dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Następnie panieruj rybę w pszennej mące i smaż na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony.
- Marchew, seler oraz cukinię pokrój w cienkie paski i krótko zblanszuj w osolonej i ocukrzonej wodzie.
- Do odmierzonej, osolonej, gotującej się wody dodaj odpowiednią ilość zimnego mleka i masła, po czym zdejmij garnek z ognia.
- Następnie wsyp do naczynia płatki ziemniaczane i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Dopraw gałką muszkatołową i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj z wcześniej zblanszowanymi warzywami.
- Ogórki kiszone obierz ze skóry i pokrój razem z cebulą w drobną kostkę.
- Całość przesmaż na odrobinie oleju, a następnie dolej śmietanki i krótko gotuj, uzyskując odpowiednią konsystencję sosu.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
- Na talerzu ułóż porcję ziemniaczanego puree z chrupiącymi warzywami, dołóż usmażoną na złoto rybę, a całość wykończ odrobiną sosu z kiszonych ogórków.