Składniki
4 Porcje
1,5 kg
Omułki
2 sztuki
Szalotka
4 ząbki
Czosnek
1 sztuka
Chili pepperoni
1/2 szklanki
Białe wino
1/2 pęczek
Natka pietruszki
4 łyżki
Masło
1 sztuka
Bagietka
Olej do smażenia
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Małże wyszczotkuj pod bieżącą wodą i usuń resztki glonów. Dokładnie wypłucz.
- Warzywa oczyść, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Szalotkę pokrój w pióra, czosnek w plasterki, a ostrą papryczkę chili w drobną kostkę.
- Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojone warzywa, dodaj mule i wino. Całość przykryj i gotuj około 5 minut, aż wszystkie mule się otworzą.
- Na koniec dodaj zimne masło, posiekaną natkę oraz przyprawy.
- Zamieszaj dokładnie i całość podawaj w głębokich talerzach razem z powstałym sosem.