Strona Główna Przepisy Mule z Czosnkiem i Białym Winem

Mule z czosnkiem i białym winem

Ilość kroków

6

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
1,5 kg
Omułki
2 sztuki
Szalotka
4 ząbki
Czosnek
1 sztuka
Chili pepperoni
1/2 szklanki
Białe wino
1/2 pęczek
Natka pietruszki
4 łyżki
Masło
1 sztuka
Bagietka
Olej do smażenia
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Małże wyszczotkuj pod bieżącą wodą i usuń resztki glonów. Dokładnie wypłucz.
  2. Warzywa oczyść, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3. Szalotkę pokrój w pióra, czosnek w plasterki, a ostrą papryczkę chili w drobną kostkę.
  4. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojone warzywa, dodaj mule i wino. Całość przykryj i gotuj około 5 minut, aż wszystkie mule się otworzą.
  5. Na koniec dodaj zimne masło, posiekaną natkę oraz przyprawy.
  6. Zamieszaj dokładnie i całość podawaj w głębokich talerzach razem z powstałym sosem.