Składniki
4 Porcje
380 g
Mąka pszenna
230 g
Masło kostka
2 sztuki
Jajo kurze
150 g
Cukier kryształ
2 sztuki
Budyń waniliowy
1 sztuka
Laska wanilii
500 ml
Mleko 3,2%
1 puszka
Gruszki w syropie
100 g
Ser pleśniowy
20 g
Pieprz czerwony
1 doniczka
Mięta
Sposób przygotowania:
- Z mąki, masła, jaj i cukru przygotuj ciasto, zagniatając je równomiernie.
- Wystudź w lodówce, a następnie rozwałkuj i przełóż do formy do pieczenia, nakłuwając delikatnie widelcem i piecz w 180°C przez około 15 minut.
- Mleko zagotuj, dodaj budyń i środek laski wanilii, przygotowując puszystą masę.
- Do upieczonego spodu ciasta przelej masę budyniową, przestudź, następnie ułóż równomiernie plastry gruszki, posyp rozkruszonym serem pleśniowym i wstaw ponownie do piekarnika na minutę, aby ser delikatnie się roztopił.
- Posyp czerwonym pieprzem i udekoruj listkami świeżej mięty.