Strona Główna Przepisy Pstrąg W Sosie z Rodzynkami i Kalafior z Migdałami

Pstrąg w sosie z rodzynkami i kalafior z migdałami

Ilość kroków

6

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
4 sztuki
Filet z pstrąga
1 sztuka
Kalafior
2 łyżki
Rodzynki
1 sztuka
Szalotka
1/3 małego pęczka
Natka pietruszki
2 łyżki
Migdały płatki
5 łyżek
Masło
1/3 szklanki
Śmietanka 36%
1 sztuka
Cytryna
2 łyżki
Bułka tarta
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pstrąga oczyść z małych ości przy pomocy pincety. Dopraw rybę solą oraz pieprzem i zwiń roladkę. Końcówkę zepnij wykałaczką, aby ryba się nie rozwijała podczas pieczenia.
  2. Gotowe roladki piecz w 140 stopniach przez 10 minut.
  3. Kalafior pokrój w mniejsze różyczki, a następnie ugotuj w osolonej wodzie al dente.
  4. Szalotkę posiekaj drobno i zeszklij na łyżce masła, dodaj sok z cytryny i gotuj, aż sok odparuje. Dodaj śmietankę i startą skórkę z 1/4 cytryny. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Pozostałe masło rozpuść, dodaj bułkę tartą oraz prażone płatki migdałów.
  6. Na talerzu ułóż rybę, różyczki z kalafiora, polej masłem z migdałami. Rybę polej sosem.