Strona Główna Przepisy Sałatka z Kozim Serem, Pieczoną Dynią i Liścmi Sałat

Sałatka z kozim serem, pieczoną dynią i liścmi sałat

Ilość kroków

6

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
1 sztuka
Ser kozi rolada
1/2 małej sztuki
Dynia piżmowa
4 garście
Rukola
2 gałązki
Oregano doniczka
1 łyżeczka
Kumin
1 łyżeczka
Płatki chilii
1/3 szklanki
Oliwa z oliwek
3 łyżki
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 160°C z włączonym termoobiegiem.
  2. Dynię pokrój w kostkę o boku 2 cm, ułóż na blaszce, skrop oliwą, dopraw do smaku kuminem, chili, solą i pieprzem.
  3. Dokładnie wymieszaj i piecz około 30 minut. Dynia powinna być miękka, ale nie powinna się rozpadać.
  4. Rukolę umyj i osusz.
  5. W dużej misce wymieszaj ocet z oliwą oraz solą i pieprzem. Dodaj sałatę i wymieszaj.
  6. Na górze ułóż pieczoną dynię, pokruszony kozi ser oraz listki oregano.