Składniki
4 Porcje
400 g
Comber z sarny
4 sztuki
Jajka przepiórcze
2 łyżki
Oliwa truflowa
1/8 małej sztuki
Dynia
3/4 szklanki
Woda
1/2 szklanki
Ocet jabłkowy
1/2 szklanki
Cukier
1 garść
Kurki marynowane
2 łyżki
Musztarda miodowa
1 sztuka
Cebula czerwona
1/3 szklanki
Olej
1/5 gałązki
Rozmaryn
Sól, pieprz, jałowiec do smaku
Sposób przygotowania:
- Z wody, octu, cukru i szczypty soli zagotuj zalewę do pikli.
- Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę, pozostałą cebulę pokrój na grube pióra.
- Warzywa zalej wrzącą zalewą i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.
- Comber z sarny oczyść z błony i posiekaj drobno na tatar.
- Połowę małej cebuli pokrój w drobną kostkę, rozmaryn i jałowiec drobno posiekaj. Całość dokładnie wymieszaj z mięsem, przyprawami i odrobiną oleju.
- Jajka przepiórcze ostrożnie wbij na lekko rozgrzaną patelnię i usmaż sadzone, tak aby żółtko było wciąż płynne.
- Tatar uformuj z pomocą pierścienia cukierniczego bezpośrednio na talerzu. Na górze połóż jajko.
- Całość udekoruj piklami, kurkami, musztardą francuską oraz kilkoma kroplami oliwy truflowej.