Strona Główna Przepisy Sernik z Brzoskwinią i Białą Czekoladą, Coulis Owocowe, Sorbet Malinowy

Sernik z brzoskwinią i białą czekoladą, coulis owocowe, sorbet malinowy

Ilość kroków

11

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
500 g
Twaróg mielony
125 g
Mascarpone
2 sztuki
Jajka
3 tabliczki
Biała czekolada
2 łyżki
Skrobia ziemniaczana
1/3+1/5 kostki
Masło
4 łyżki
Cukier
2 łyżki
Mąka
1 opakowanie
Brzoskwinia z puszki
200 g
Herbatniki
4 gałki
Sorbet malinowy
Mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. W mikserze z dostawką do mieszania wymieszaj krótko razem twaróg, mascarpone, jaja i skrobię na jednolita masę.
  2. Czekoladę rozpuść w mikrofali. Do czekolady dodaj kilka łyżek masy serowej, aby ją zahartować. Następnie dodaj ją do reszty masy i dokładnie wymieszaj.
  3. Herbatniki zmiksuj w blenderze kielichowym z rozpuszczonym masłem. Masa musi być lekko lepka.
  4. W tortownicy wyłóż dno papierem do pieczenia. Następnie ułóż spód z herbatników i wyrównaj.
  5. Na spodzie kawałki pokrojonych brzoskwiń, a następnie wylej na górę masę serową.
  6. Całość piecz w 150°C z termoobiegiem przez 45 minut.
  7. Ważne, aby na dnie piekarnika umieścić naczynie z 2 szklankami wrzątku podczas pieczenia.
  8. Pozostałe masło rozpuść w rondelku z 2 łyżkami wody i cukrem. Gdy się zagotuje, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  9. Odstaw masę do wystygnięcia, a następnie formuj z niej kulki o średnicy 2,5 cm.
  10. Opiekaj w 200°C na papierze do pieczenia, aż ładnie się zarumienią.
  11. Po wyjęciu gorące przełóż na obróconą filiżankę i zostaw do wystygnięcia.