Składniki
4 Porcje
4 sztuki
Filet z perliczki
2 łyżki
Masło
1 sztuka
Cytryna
4 gałązki
Tymianek
4 ząbki w łupinie
Czosnek
1 pęczek
Szparagi zielone
2 sztuki
Szalotka
1 garść
Orzechy laskowe
2 łyżki
Miód
1/2 szklanki
Kuskus
1 szklanka
Bulion warzywny
1/2 szklanki
Sos pieczeniowy
1/4 szklanki
Śmietanka 30%
2 łyżeczki
Musztarda stołowa
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kuskus zalej wrzącym bulionem i odstaw pod przykryciem, aż napęcznieje.
- Szparagi oczyść i usuń zdrewniałe końcówki. Dolne części szparagów pokrój na drobne krążki, górne zostaw w całości.
- Szalotkę pokrój w kostkę i przesmaż z dolną częścią szparagów. Gdy całość zmięknie, dodaj zaparzony kuskus, dopraw do smaku miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- W rondlu połącz sos pieczeniowy ze śmietanką i musztardą, całość gotuj około 5 minut do odpowiedniej konsystencji.
- Pozostałe górne części szparagów gotuj przez 2 minuty w osolonej wodzie. Następnie, po odcedzeniu, wymieszaj je z odrobiną masła, skórki z cytryny i świeżego tymianku.
- Perliczkę dopraw solą i pieprzem, a następnie obsmaż na patelni z dwóch stron. Na końcu dodaj na patelnię masło, czosnek, tymianek i cząstkę cytryny.
- Perliczkę polewaj pieniącym się masłem. Całość przełóż na blaszkę i piecz w 200°C przez 6-7 minut.
- Gdy perliczka odpocznie, około 5 minut po pieczeniu, ułóż danie na talerzu.