Strona Główna Przepisy Smażony Filet z Perliczki z Zielonymi Szparagami, Palonym Masłem i Orzechami Laskowymi

Smażony filet z perliczki z zielonymi szparagami, palonym masłem i orzechami laskowymi

Ilość kroków

8

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
4 sztuki
Filet z perliczki
2 łyżki
Masło
1 sztuka
Cytryna
4 gałązki
Tymianek
4 ząbki w łupinie
Czosnek
1 pęczek
Szparagi zielone
2 sztuki
Szalotka
1 garść
Orzechy laskowe
2 łyżki
Miód
1/2 szklanki
Kuskus
1 szklanka
Bulion warzywny
1/2 szklanki
Sos pieczeniowy
1/4 szklanki
Śmietanka 30%
2 łyżeczki
Musztarda stołowa
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kuskus zalej wrzącym bulionem i odstaw pod przykryciem, aż napęcznieje.
  2. Szparagi oczyść i usuń zdrewniałe końcówki. Dolne części szparagów pokrój na drobne krążki, górne zostaw w całości.
  3. Szalotkę pokrój w kostkę i przesmaż z dolną częścią szparagów. Gdy całość zmięknie, dodaj zaparzony kuskus, dopraw do smaku miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. W rondlu połącz sos pieczeniowy ze śmietanką i musztardą, całość gotuj około 5 minut do odpowiedniej konsystencji.
  5. Pozostałe górne części szparagów gotuj przez 2 minuty w osolonej wodzie. Następnie, po odcedzeniu, wymieszaj je z odrobiną masła, skórki z cytryny i świeżego tymianku.
  6. Perliczkę dopraw solą i pieprzem, a następnie obsmaż na patelni z dwóch stron. Na końcu dodaj na patelnię masło, czosnek, tymianek i cząstkę cytryny.
  7. Perliczkę polewaj pieniącym się masłem. Całość przełóż na blaszkę i piecz w 200°C przez 6-7 minut.
  8. Gdy perliczka odpocznie, około 5 minut po pieczeniu, ułóż danie na talerzu.