Strona Główna Przepisy Stek z Rostbefu Wołowego z Grillowanymi Warzywami

Stek z rostbefu wołowego z grillowanymi warzywami

Ilość kroków

10

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
4 steki
Rostbef wołowy bez kości (800 g)
1 łyżeczka
Przyprawa do dań z grilla
2 łyżki
Olej rzepakowy
1 ząbek
Czosnek
1 sztuka
Rozmaryn doniczka
1 kg
Połówki ziemniaka
1/2 sztuki każdego koloru
Papryka mix
1/4 sztuki
Cukinia
1 mała sztuka
Bakłażan
5 sztuk
Pieczarki
12 sztuk
Pomidorki cherry
8 łyżek
Jogurt naturalny
4 łyżki
Majonez
1 łyżka
Brandy
2 łyżki
Starty ser lazur
Sól, mielony pieprz, pieprz młotkowany, pieprz biały do smaku
Zioła na grill, cukier trzcinowy do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rostbef wołowy umyj, oczyść i pokrój w równe steki.
  2. Zamarynuj we wszystkich połączonych składnikach marynaty (soli, pieprzu młotkowanym, przyprawie do dań z grilla, oleju, świeżym rozmarynie i cukrze trzcinowym). Odstaw w chłodne miejsce, aby się zamarynowały.
  3. Steki z rostbefu grilluj z każdej strony po około 2-3 minuty, a następnie przełóż na blachę, aby mięso odpoczęło.
  4. Paprykę, cukinię, bakłażan, pomidorki cherry oraz pieczarki oczyść i pokrój w równe elementy. Zamarynuj w czosnku, oleju, przyprawie do dań z grilla, soli oraz pieprzu.
  5. Wszystkie warzywa grilluj do uzyskania pasków i dymnego aromatu.
  6. Przygotuj sos serowy, łącząc ze sobą część sera pleśniowego, jogurt naturalny i odrobinę majonezu.
  7. Sos mocno dopraw solą i białym pieprzem, a żeby nadać mu charakteru, dolej odrobinę brandy.
  8. Resztę sera pokrój w drobną kostkę i dodaj do sosu.
  9. Ziemniaki przełóż do pieca i zagrzej. Wydrąż część miąższu z ziemniaków i nałóż do nich po łyżce kremowego serowego sosu.
  10. Na talerzu ułóż grillowany stek z rostbefu, dołóż nafaszerowany serowym sosem ziemniak, a całość podaj z grillowanymi warzywami.