Strona Główna Przepisy Strudel Jabłkowy z Rodzynkami

Strudel jabłkowy z rodzynkami

Ilość kroków

5

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
1 opakowanie
Ciasto filo
6 sztuk
Jabłka kwaśne
1 garść
Rodzynki
1 sztuka
Jajko
2 garście
Płatki migdałów
2 łyżki
Cukier puder
1/2 szklanki
Śmietanka 36%
2 łyżki
Brandy
2 łyżki
Bułka tarta
6 łyżek
Cukier
1 łyżeczka
Cynamon
2 łyżki
Masło
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz i pokrój na słupki.
  2. Dodaj cukier, cynamon i namoczone w brandy rodzynki, płatki migdałów i bułkę tartą.
  3. Ciasto filo rozłóż, tak aby składało się z 8-10 arkuszy. Ułóż jabłka równomiernie i zwiń strudel.
  4. Całość posmaruj masłem. Piecz w 170°C przez około 45-50 minut.
  5. Podawaj z ubitą śmietaną.