Składniki
4 Porcje
1 opakowanie
Ciasto filo
6 sztuk
Jabłka kwaśne
1 garść
Rodzynki
1 sztuka
Jajko
2 garście
Płatki migdałów
2 łyżki
Cukier puder
1/2 szklanki
Śmietanka 36%
2 łyżki
Brandy
2 łyżki
Bułka tarta
6 łyżek
Cukier
1 łyżeczka
Cynamon
2 łyżki
Masło
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz i pokrój na słupki.
- Dodaj cukier, cynamon i namoczone w brandy rodzynki, płatki migdałów i bułkę tartą.
- Ciasto filo rozłóż, tak aby składało się z 8-10 arkuszy. Ułóż jabłka równomiernie i zwiń strudel.
- Całość posmaruj masłem. Piecz w 170°C przez około 45-50 minut.
- Podawaj z ubitą śmietaną.