Strona Główna Przepisy Tuńczyk Tataki z Sałatką z Kalarepy i Awokado

Tuńczyk tataki z sałatką z kalarepy i awokado

Ilość kroków

5

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
500 g
Polędwica z tuńczyka, świeża
1 sztuka
Wasabi w tubce
1 opakowanie
Wodorosty wakame
4 łyżki
Sos sojowy
1 słoik
Imbir marynowany
2 łyżki
Olej sezamowy
2-3 sztuki
Kalarepa
1 sztuka
Awokado
1 opakowanie
Miks sałat
1 łyżka
Sezam biały
2 sztuki
Limonka
1 łyżka
Miód
1 pęczek
Szczypiorek
4 łyżki
Majonez

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka pokrój w szerokie słupki o grubości 2 cm. Na rozgrzanej patelni z olejem obsmaż po 30 sekund z każdej strony, wystudź i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Sos sojowy wymieszaj z sokiem z limonki, olejem sezamowym, posiekanym imbirem i szczypiorkiem.
  3. Kalarepę i awokado obierz i pokrój w drobne paseczki, skrop sokiem z limonki i wymieszaj z miodem oraz wodorostami wakame.
  4. Majonez połącz z wasabi. Na talerzu delikatnie rozsmaruj majonez wasabi i ułóż miks sałat z awokado i kalarepy. Obok ułóż plastry pokrojonego tuńczyka.
  5. Wszystko polej przygotowanym sosem i posyp uprażonym sezamem.