Składniki
4 Porcje
4 duże sztuki
Buraki
1 sztuka
Cebula
5 ząbków
Czosnek
1/2 sztuka
Biała część pora
1/4 małej bulwy
Seler
1/2 sztuki
Pietruszka korzeń
1 sztuka
Jabłko kwaśne
1 garść
Maliny mrożone
1 doniczka
Majeranek świeży
1 doniczka
Majeranek świeży
1 kromka
Chleb razowy
1 sztuka
Liść laurowy
1 sztuka
Ziele angielskie
1/2 szklanki
Olej
Sól, pieprz, cukier, ocet do smaku
Sposób przygotowania:
- Olej zmiksuj z majerankiem przy pomocy blendera ręcznego. Odstaw na później.
- Warzywa obierz, małą część pokrój w cienkie zapałki i odstaw na później, resztę zetrzyj na tarce. Dodaj pokrojone w plasterki jabłko, przyprawy i maliny.
- Całość zalej wodą i odstaw na 24 godziny do lodówki.
- Następnego dnia barszcz podgrzewaj na bardzo małym ogniu. Gdy tylko się zagotuje, zdejmij z ognia, ponownie przykryj i odstaw na godzinę.
- Po tym czasie barszcz można odcedzić i doprawić do smaku.
- Cienko pokrojone zapałki z warzyw sparz we wrzątku.
- Uformuj małe kopczyki z warzyw na każdym talerzu.
- Wlej barszcz i wykończ łyżką oleju z majeranku