Strona Główna Przepisy Dorsz z Cytryną i Czosnkiem

Dorsz z cytryną i czosnkiem

Ilość kroków

7

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
2 sztuki
Dorsz polędwica
1/2 kostki
Masła
6 ząbków
Czosnku
4 sztuki
Ziemniaki
1/2 szklanki
Mąka pszenna
1 sztuka
Cytryna
1 pęczek
Natka pietruszki
Szczypta
Gałka muszkatołowa
Szczypta
Pieprz młotkowany
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przekrój na pół i obgotuj w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie.
  2. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3. Polędwicę z dorsza poporcjuj na mniejsze kawałki po około 4 cm grubości. Rybę dopraw solą i młotkowanym pieprzem. Obtocz w mące pszennej doprawionej gałką muszkatołową.
  4. Na średnio rozgrzanej patelni umieść masło. Gdy zacznie się pienić, połóż kawałki ryby i obsmaż je z obydwóch stron na rumiany kolor.
  5. Zdejmij rybę i kolejno obsmaż ziemniaki.
  6. Na patelnię dodaj czosnek, pietruszkę, sok z cytryny i usmażoną rybę.
  7. Całość delikatnie wymieszaj i polej powstałym smakowym masłem.