Składniki
4 Porcje
2 sztuki
Dorsz polędwica
1/2 kostki
Masła
6 ząbków
Czosnku
4 sztuki
Ziemniaki
1/2 szklanki
Mąka pszenna
1 sztuka
Cytryna
1 pęczek
Natka pietruszki
Szczypta
Gałka muszkatołowa
Szczypta
Pieprz młotkowany
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki przekrój na pół i obgotuj w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie.
- Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Polędwicę z dorsza poporcjuj na mniejsze kawałki po około 4 cm grubości. Rybę dopraw solą i młotkowanym pieprzem. Obtocz w mące pszennej doprawionej gałką muszkatołową.
- Na średnio rozgrzanej patelni umieść masło. Gdy zacznie się pienić, połóż kawałki ryby i obsmaż je z obydwóch stron na rumiany kolor.
- Zdejmij rybę i kolejno obsmaż ziemniaki.
- Na patelnię dodaj czosnek, pietruszkę, sok z cytryny i usmażoną rybę.
- Całość delikatnie wymieszaj i polej powstałym smakowym masłem.