Składniki
4 Porcje
800 g
Polędwica z dorsza
3 sztuki
Koper włoski (fenkuł)
1 pęczek
Koperek
3 łyżki
Miód
2 sztuki
Cytryna
3 łyżki
Kapary
5 łyżek
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Filet z dorsza pokrój na porcje. Dopraw solą, pieprzem, skrop delikatnie olejem.
- Grilluj na folii aluminiowej około 4 minut z każdej strony.
- Koper włoski cienko pokrój na plasterki o grubości 1 mm przy użyciu krajalnicy. Włóż go do wody z lodem na około 5 minut.
- W misce wymieszaj miód, sok z cytryny, posiekany koperek, kapary i olej.
- Pokrojony wcześniej koper włoski odcedź z wody, wymieszaj z sosem koperkowym i dopraw.
- Potrawę możesz podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.