Strona Główna Przepisy Makrela W Pikantnej Marynacie

Makrela w pikantnej marynacie

Ilość kroków

5

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
4 sztuki
Makrela
2 sztuki
Papryczka chili
1 doniczka
Kolendra
2 ząbki
Czosnek
1 łyżeczka
Słodka papryka w proszku
3 sztuki
Ogórek zielony
1/3 szklanki
Ocet winny biały
1/2 szklanki
Cukier
1 pęczek
Koperek
1 doniczka
Mięta
pół kostki
Masło
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Chili, czosnek, kolendrę i mięte drobno posiekaj i wymieszaj dokładnie z miękkim masłem. Odstaw na godzinę, aby wszystko się połączyło.
  2. Rybę lub filety z makreli dokładnie opłucz i osusz. Od strony skóry zrób dużo delikatnych nacięć i posmaruj całą rybę masłem.
  3. Makrelę grilluj na folii aluminiowej odpowiednio dla całej ryby około 10 minut, filet - 5 minut.
  4. Ocet i cukier zagotuj z 1 szklanką wody. Ogórki pokrój w cienkie plasterki i zalej gorącą marynatą.
  5. Zamarynowane ogórki odsącz z zalewy i wymieszaj z posiekanym koperkiem.