Składniki
4 Porcje
4 duże macki
Ośmiornica gotowana
1 sztuka
Chorizo pikantne
1/2 sztuki
Marchew
1/4 sztuki
Por
1/4 sztuki
Seler
6 sztuk
Ziemniaki
1 sztuka
Limonka
1/2 pęczek
Natka pietruszki
1 ząbek
Czosnek
6 łyżek
Majonez
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Macki ośmiornicy umieść w garnku z włoszczyzną pokrojoną w większą kostkę. Gotuj około 30 minut na małym ogniu, aby uzyskać pożądaną miękkość.
- Przygotuj pastę aioli: czosnek utrzyj w moździerzu ze szczyptą soli i sokiem 1/2 limonki na pastę. Następnie połącz z majonezem i odstaw, aby smaki się połączyły.
- Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki, ćwiartki lub dużą kostkę, atak aby szybciej się ugotowały. Gotuj je w osolonej wodzie na 3/4 miękkości.
- Na suchą, delikatnie rozgrzaną patelnię połóż chorizo pokrojone w plasterki, smaż, aż wytopi się tłuszcz, a kiełbasa będzie ładnie przypieczona, ściągnij chorizo na bok i dodaj ziemniaki. Smaż na lekki kolor 2-3 minuty. Na koniec na patelnię z powrotem połóż chorizo oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Na talerzu ułóż ziemniaki z chorizo, a na nich ośmiornicę z włoszczyzną. Obok podaj pastę aioli.