Składniki
4 Porcje
2 sztuki
Polędwica wieprzowa
1 ząbek
Czosnek
2 gałązki
Tymianek świeży
1/2 łyżeczki
Młotkowany pieprz
4 łyżki
Olej
po 1/4 sztuki
Papryka 3 kolory
1 mała sztuka
Szalotka
1/6 sztuki
Bakłażan
1/4 małej sztuki
Ostra papryczka
1/4 szklanki
Pulpa z mango
4 łyżki
Ocet biały
4 łyżki
Cukier biały
4 duże sztuki
Ziemniaki
3 łyżki
Masło
1/4 szklanki
Śmietanka
2/3 szklanki
Zielony groszek
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Polędwiczkę wieprzową oczyść i zamarynuj w czosnku, oleju, świeżym tymianku, młotkowanym pieprzu, soli i odrobinie cukru. Pozostaw na około 3 godziny, aby mięso się zamarynowało.
- Następnie mięso obsmaż z każdej strony i wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika na 15-20 minut.
- Paprykę, cukinię, bakłażan, szalotkę, czosnek, ostrą papryczkę oczyść i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki przesmaż na oleju.
- Następnie całość połącz z octem balsamicznym białym, cukrem oraz pulpą z mango.
- Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zielony groszek gotuj w małej ilości osolonej wody do uzyskania miękkości.
- Odlej wodę i przetrzyj przez drobne sito.
- Ugotuj ziemniaki i przetrzyj je przez praskę.
- Połącz purée z groszku z purée z ziemniaków i całość podgrzej na maśle z dodatkiem śmietanki. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą.
- Na talerz nałóż porcję purée z zielonego groszku, chutney owocowy, a całość wykończ porcją upieczonej polędwiczki wieprzowej.