Składniki
4 Porcje
250 g
Brukselka
1 sztuka
Sałata masłowa
1 sztuka
Jabłko
4 łyżki
Żurawina suszona
1 garść
Pestki słonecznika
1 sztuka
Fenkuł
1 kawałek
Ser bursztyn
1/3 pęczka
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek do skropienia
2 łyżki
Sok z cytryny
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Orzechy upraż w piecu, w 180°C, aż będą złociste.
- Z brukselki usuń środek i podziel na pojedyncze listki.
- Sałatę oraz listki natki porwij na małe kawałki. Jabłko i fenkuł pokrój na bardzo cienkie plasterki przy użyciu mandoliny.
- Ser pokrusz na małe granulki. Gotowe orzechy posiekaj.
- Liście sałaty, natki i brukselki skrop oliwą oraz sokiem z cytryny.
- Dodaj jabłko, fenkuł i całość wymieszaj. Posyp orzechami oraz serem.
- Górę posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz solą