Strona Główna Przepisy Sałatka Ziemniaczana Ze Śledziem, Cebulą i Pasternakiem

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, cebulą i pasternakiem

Ilość kroków

8

Poziom trudności

Łatwo

Składniki

4 Porcje
4 sztuki
Filety śledziowe a'la matias
2 garści
Ziemniaki sałatkowe
1 sztuka
Pasternak
1/2 sztuki
Cebula czerwona
1 łyżka
Masło
1 mały pęczek
Szczypiorek
1/2 sztuka
Jabłko granny smith
1 sztuka
Jajko
4 łyżki
Śmietana kwaśna 18%
1 łyżeczka
Chrzan tarty
1 garść
Sałata roszponka
1 łyżeczka
Ocet
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe odmocz w wodzie. Następnie osusz i pokrój w kawałki o boku 2-3 cm.
  2. Ziemniaki w mundurkach ugotuj w wodzie do miękkości. Jajka ugotuj na twardo.
  3. Pasternak obierz, pokrój w ukośne kawałki i również ugotuj do miękkości, a następnie obsmaż na maśle.
  4. Cebulę pokrój w krążki, sparz we wrzątku, a następnie skrop octem i odstaw.
  5. Ugotowane jajka posiekaj w kostkę, dodaj śmietanę, chrzan, szczypiorek i całość przypraw.
  6. Gdy ziemniaki wystygną, przekrój je na pół, wymieszaj z pasternakiem oraz sosem.
  7. Na koniec dodaj śledzie i całość delikatnie wymieszaj.
  8. Górę sałatki udekoruj roszponką, cebulką oraz cienko pokrojonymi zapałkami z jabłka.