Składniki
4 Porcje
600 g
Dynia
2 łyżki
Pasta curry czerwona
300 ml
Mleko kokosowe
200 g
Ryż jaśminowy
200 g
Ciecierzyca w puszce
2 sztuki
Cebula
1 sztuka
Chili świeże
1 doniczka
Kolendra
4 garście
Szpinak baby liście
2 łyżki
Olej kokosowy
2 sztuki
Limonka
2,5 szklanki
Bulion warzywny
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w piórka i przesmaż razem z pastą curry i dynią na oleju kokosowym.
- Dodaj ciecierzycę, mleko kokosowe i bulion.
- Gotuj do momentu, aż dynia będzie miękka.
- Na koniec dodaj szpinak, sok z 1 limonki, dopraw do smaku i odstaw z ognia. W osobnym garnku ugotuj ryż.
- Curry podawaj z ryżem i cząstkami limonki, posypane posiekanym chili i kolendrą.